F.A.Q. private lease

Private lease van Fietsonline.com is een nieuwe dienst die bijdraagt aan een duurzaam milieu en een gezondere samenleving. Wij willen fietsen hiermee toegankelijker maken voor verschillende doelgroepen. Lang niet iedereen heeft ervaring met het leasen van een product en weet dan ook niet wat hem of haar te wachten staat. De voor ons meest gestelde en bekende vragen hebben wij voor je opgesomd. Je kan hieronder per onderwerp een selectie maken:


AANSCHAF

Wat is private lease en wat zijn de voordelen ervan?
Private Lease is een product van Justlease.nl, een online lease maatschappij, in samenwerking met Fietsonline.com. Met private lease rijd je een nieuwe fiets met vele extra’s tegen een vast maandbedrag. Als je de fiets na de contractperiode inlevert, hoef je je geen zorgen te maken of de fiets verkocht kan worden en wat je er voor terugkrijgt. Je stapt gewoon weer op een nieuwe private lease fiets.
Je loopt geen enkel risico en je hoeft geen grote investering te doen. Gedurende het contract van 3 jaar betaal je maandelijks een lage leaseprijs. Hierin zijn alle kosten zo als het gebruik van de fiets, afschrijving, verzekering, onderhoud, banden, reparatie, en verkoop na drie jaar inbegrepen.
Als er een onderhoudsbeurt of reparatie nodig is, blijft de leaseprijs hetzelfde. Ook de kosten voor de verzekering veranderen niet wanneer je schade rijdt. Alleen een eigen risico is van toepassing. Met deze vorm van particuliere lease hoef je je 3 jaar lang geen zorgen te maken over mobiliteit. Je kunt letterlijk gaan en staan waar je wilt en wanneer je maar wilt.

Wat is de levertijd van de fiets?
Wij streven ernaar om je fiets al binnen enkele werkdagen bij je af te leveren nadat je alle stappen hebt doorlopen. Onze fietsen zijn gekoppeld aan een actueel voorraadoverzicht. Is een fiets (tijdelijk) niet leverbaar dan is deze niet te bestellen.

Kan ik accessoires bij mijn leasefiets bestellen?
Het is alleen mogelijk om accessoires los bij de fiets te kopen via ons reguliere winkelmandje. Om deze met uw fiets mee te laten versturen dien je contact op te nemen met onze klantenservice voordat je de accessoires afrekent.

Word ik BKR geregistreerd als ik kies voor private lease van Fietsonline.com?
Nee, je wordt op dit moment niet BKR geregistreerd.

Is een fiets leasen hetzelfde als een financiële lening?
Nee, de fiets blijft tijdens je leasecontract eigendom van onze leasemaatschappij Justlease.nl. Je betaalt alleen een vast bedrag per maand voor het gebruik van de fiets. Leasen is dus geen financiering.

Hoe vraag ik een offerte aan?
Bij Justease.nl werken we niet met een offerte, maar met een voorstel. Wanneer je jouw fiets en contract online hebt samengesteld, kun je het voorstel downloaden. Ben je tevreden met het voorstel, dan staan er in de begeleidende email instructies om je bestelling definitief te maken.

Wat houdt het acceptatieproces in?
Als je de aanvraag voor je leasefiets doet, wordt er een borg bepaald. Bij het bepalen van de hoogte van de borg, wordt aan de hand van je documenten gekeken naar je betalingsverleden. Op basis daarvan wordt een bepaald bedrag voor de borg vastgesteld. Door de acceptatiewijze op deze manier te laten lopen, zorgen we ervoor dat een overeenkomst voor zowel jou als voor ons geen probleem is.

Hoelang duurt het acceptatie proces?
Zodra je al je financiële gegevens hebt aangeleverd, hebben wij één werkdag nodig om je kredietwaardigheid vast te stellen. Hiervoor hebben wij de volgende gegevens nodig:
Naam
Adresgegevens
E-mail
Telefoonnummer
Een kopie van je salarisstrook
Een kopie van je paspoort/ID-kaart

Welke toetsing vindt er voor de bestelling plaats?
Wij vragen minimaal om een kopie salarisstrook, bankafschrift en ID- kaart/paspoort. Deze informatie gebruiken we om het financiële risico in te schatten. Voor deze controle maken we onder andere gebruik van de diensten van EDR Credit Services.
EDR Credit Services is een bureau dat zich bezighoudt met het verzamelen van informatie die kredietrisico’s reduceert en beheersbaar maakt. Zo wordt er onder andere gekeken naar je woonplaats, woonsituatie, en eventuele schulden of achterstallige betalingen. EDR is niet dezelfde instantie als het BKR. EDR checkt alleen je gegevens, terwijl het BKR registreert.

Hoe lever ik mijn documenten aan?
Je kunt je documenten uploaden via je persoonlijke dashboard, wij zorgen er dan voor dat ze verwerkt worden en dat je aanvraag door gaat. Je kunt via de website (www.leasen.nl) inloggen in je persoonlijke dashboard met de inloggegevens die we je hebben gestuurd bij je eerste aanvraag. Je kunt de documenten ook per post of email naar ons versturen. Wij zorgen er dan voor dat ze in je persoonlijke dashboard komen.

Is het privé leasen bij Private Lease leeftijdsgebonden?
De maximale leeftijd om gebruik te maken van Private Lease bij Justlease.nl, is 70 jaar.

Kom ik met een nul-urencontract in aanmerking voor een leasefiets?
Als je een nul-uren contract hebt dan kom je helaas niet in aanmerking voor een leasefiets. Met een nul-urencontract heb je geen zekerheid van een inkomen. Je weet niet of je kunt werken en ook niet hoeveel uur. In deze situatie is het voor ons niet in te schatten of je de private leasefiets kunt blijven betalen.

CONTRACT

Wat is de looptijd van het lease contract?
De looptijd van het lease contract is 36 maanden. Als je fiets tijdens het contract total loss wordt gereden of wordt gestolen, dan stopt automatisch het leasecontract. Je kunt dan een nieuw contract aanvragen.

Is het mogelijk de looptijd van het contract aan te passen?
Dat is niet mogelijk. Leasen is een soort ‘spreiden van de investering’. Aan het begin van een contract baseren we je maandelijkse tarief op basis van het aantal jaren dat je contract duurt, dus een langere looptijd van het contract geeft een betere spreiding van de kosten en een korte looptijd met veel kilometers betekent een hogere maandtermijn. Daarom wijzigen we de looptijd van het contract niet tussentijds.

Kan ik mijn lease contract eerder opzeggen / voortijdig stoppen?
Dit is mogelijk maar vinden wij uiteraard erg jammer! Je kan je leaseovereenkomst vanaf één jaar na het aangaan, met een opzegtermijn van 2 maanden, opzeggen tenzij de redelijkheid en billijkheid zich tegen opzegging vóór het einde van de overeengekomen duur verzetten. Je contract dien je dan af te kopen en de kosten kunnen als volgt worden berekend:
35% van de resterende leasetermijnen. Het aantal resterende leasetermijnen wordt geteld vanaf het moment dat het leasecontract, met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden, voortijdig wordt beëindigd, tot aan het moment waarop het leasecontract op basis van de oorspronkelijk overeengekomen looptijd zou zijn beëindigd. De opzegging heeft geen effect als deze vergoeding niet betaald is.

Ik wil de overeenkomst annuleren, kan dat?
Je hebt het recht om binnen 14 dagen zonder reden de overeenkomst te annuleren. De termijn van 14 dagen gaat in vanaf het ondertekenen van het contract. Wanneer je de overeenkomst wil annuleren, dan moet je ons hiervan op de hoogte brengen voordat de 14 dagen zijn verstreken.
De annulering kun je mededelen via de post (schriftelijk) of per e-mail. Hiervoor kan je gebruikmaken van het modelformulier voor herroeping maar dit hoeft niet per sé. Wanneer je de overeenkomst hebt geannuleerd, gebeurt het volgende:
De verdere betaalplicht aan Justlease.nl vervalt. Wanneer je al rijdt moet je de gebruikte dienstverlening vergoeden. Wanneer je de eerste leasetermijn al betaalt hebt, krijg je het niet gebruikte gedeelte van ons terug.
Wij betalen je binnen 14 dagen het niet gebruikte gedeelte terug via het opgegeven betaalmiddel. Wanneer duidelijk wordt aangegeven dit gedeelte terug te krijgen via een ander betaalmiddel dan is dit ook mogelijk.
Het volledige herroepingsrecht is beschreven op leasen.nl/algemene-voorwaarden-thuiswinkel/

Als de levertijd uitloopt, kan ik mijn bestelling dan annuleren?
Je kunt een bestelde fiets tot 2 weken na het tekenen van de overeenkomst annuleren. Wij doen er alles aan op de fiets op de verwachte leverdatum ook daadwerkelijk te leveren. Wij zijn hierin wel afhankelijk van derden zoals importeurs. Zij zijn ook weer afhankelijk van meerdere partijen. Hierdoor kunnen wij een exacte leverdatum niet garanderen. Wij houden jou op de hoogte van veranderingen in de leverdatum. Daarnaast gaan wij samen met jou op zoek naar een geschikte oplossing wanneer de levertijd teveel verandert.

Moet ik aan het einde van de contractperiode een slottermijn voldoen?
Moet ik aan het einde van de contractperiode een slottermijn voldoen? Nee, je hoeft bij inlevering van je leasefiets geen slottermijn te voldoen.

Wat gebeurt er met mijn leasefiets na de leaseperiode van 3 jaar?
Wij geven je dan de mogelijkheid om de fiets tegen een scherpe prijs over te nemen. Ook kan je ervoor kiezen om het contract te verlengen met 3 jaar, wij halen dan je fiets op en je kunt een nieuwe fiets uitzoeken.

Kan ik tussentijds het contract overzetten naar vriend/vriendin of familie?
Dit is bij Justlease.nl zeker mogelijk. Je kunt voor de mogelijkheden contact opnemen met onze adviseurs via 030 – 850 1500. Zij zullen je het proces uitleggen en je begeleiden.

Krijg ik vanzelf een melding als mijn contract afloopt?
Via Justlease.nl ontvang je automatisch een bericht wanneer je contract afloopt. Dit zal ongeveer drie maanden voor het einde van het contract zijn, zodat je tijd genoeg hebt om een nieuwe leasefiets uit te zoeken.

Waar moet ik mijn fiets inleveren?
De fiets kan kosteloos worden ingeleverd in Utrecht. Wij maken daarvoor een afspraak met jou. Tijdens de inleverafspraak controleren we samen met jou de fiets op mogelijke schades en of deze compleet (sleutels en accessoires ) is.

FINANCIEEL

Moet ik vooraf een aanbetaling doen of een borg betalen?
Bij private lease hoef je geen aanbetaling te doen, maar we vragen wel een borg. Dit bedrag moet je betalen voordat we je fiets in behandeling kunnen nemen. Als je de fiets in goede staat, (volgens de regels van het contract) terugbrengt, betalen wij je borg terug.
De hoogte van deze borg wordt bepaald op basis van een kredietcheck die gedaan wordt door EDR Credit Services. Vooraf kunnen we je geen informatie geven over de hoogte van je borg, maar je krijgt automatisch bericht als de check is gedaan.
Wanneer je na afloop van je contract weer voor een nieuwe fiets van Justlease.nl kiest, zullen wij de borg van je oude contract, overzetten naar je nieuwe contract.

Wat zijn de betalingsmogelijkheden?
Bij Justlease.nl kun je de borg betalen met iDEAL en je maandelijkse leasetarief per automatische incasso. Het borgbedrag wordt direct van je rekening afgeschreven. Justlease.nl ontvangt van jouw bank bericht dat de bestelling is betaald. Je kunt betalen met iDEAL als je gebruik maakt van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, SNS Bank, SNS Regio Bank en Triodos Bank.

Hoe verloopt de betaling van de facturen?
Contractueel hebben we met elkaar afgesproken dat je via automatische incasso betaalt.

Is automatische incasso de enige manier om te betalen?
Ja, dit hebben we contractueel met elkaar afgesproken. Het is daarom wel belangrijk dat er voldoende saldo op je rekening staat op het moment dat wij incasseren. Dit is rond de 28e van de maand.

Hoe wordt de factuur naar mij verzonden?
Om kosten en het milieu te sparen, sturen wij de facturen via de email. De facturen kun je ook in ‘je persoonlijke dashboard’ terugvinden. Wanneer je de Justlease.nl app geïnstalleerd hebt, heb je ook hier toegang tot jouw factureren.

Waarom wijkt mijn 1e factuur af van het bedrag dat ik met Justlease.nl heb afgesproken?
Na ontvangst van je fiets ontvang je binnen twee weken per e-mail de eerste factuur. Het bedrag op deze 1e factuur zal afwijken van het maandbedrag dat je met ons hebt afgesproken. De eerste factuur heeft namelijk betrekking op een periode die korter of langer is dan één maand. De lengte van deze 1e periode is afhankelijk van het moment dat je met de fiets bent gaan rijden.

Waarom moet ik vooraf een borg betalen?
Je kredietwaardigheid voor de lease-aanvraag laten wij controleren door EDR Credit Services. Omdat onze leasemaatschappij het risico van betaling draagt, vragen wij je altijd om een borg te betalen.
Om de kosten van mogelijk debiteurenrisico niet te hoeven verrekenen in de leaseprijs, vragen wij een borg.
Wil je meer informatie over het EDR, ga dan naar www.edrcreditservices.nl

Hoeveel borg moet ik betalen?
De hoogte van de borg is geen vast bedrag, want er spelen verschillende factoren mee bij de berekening van je borg. De hoogte van de borg wordt berekend op basis van jouw specifieke situatie. Daarom kunnen we je vooraf geen bedrag noemen. Je krijgt van ons een email met daarin de hoogte van het bedrag nadat deze is vastgesteld.

Hoe betaal ik mijn borg?
Je betaalt je borg via iDeal. In je eigen dashboard (persoonlijke omgeving) geven we uitleg over hoe je de betaling precies moet doen.

ONDERHOUD EN REPARATIE

Hoeveel onderhoudsbeurten krijgt mijn fiets?
Jouw fiets krijgt jaarlijks één preventieve onderhoudsbeurt. De eerste onderhoudsbeurt vind plaats binnen 3 maanden.

Wat kan ik verwachten van de pechhulp?
Met je pechhulp heb je recht op pechhulpverlening en reparatie van je fiets. Daarvoor kun je je melden op één telefoonnummer en maak je je bekend met je servicenummer die je per e-mail ontvangt na aflevering van je fiets. Wij proberen je direct weer op weg te helpen, wanneer dit niet kan brengen wij jou en je fiets naar één van de ruim 200 servicepunten waar men alsnog je fiets zal maken.

Moet ik zelf ook iets aan onderhoud doen?
Ja, maar het gaat hier om kleine zaken. Denk hierbij aan het oppompen van je banden en het opgeladen houden van je batterij als de fiets langer dan aan maand niet gebruikt wordt. Is dit je eerste elektrische fiets dan is het goed om je te realiseren dat deze een stuk meer aandacht nodig hebben dan een niet elektrische fiets. Zo is het belangrijk dat er elk jaar een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Wij zullen je met een e-mail op de hoogte brengen wanneer het tijd is voor een beurt en kunnen je aangeven waar dit is uit te voeren.

Wat te doen als ik denk dat mijn fiets iets mankeert?
Wanneer je denkt dat je fiets wat mankeert, kun je altijd bellen met 0320-219483. Wij kunnen dan je vraag beantwoorden en je helpen met het inplannen van een afspraak om je fiets te laten repareren. Je kunt ook contact met ons opnemen per e-mail: klantenservice@fietsonline.com.

Wat moet ik doen als ik schade aan mijn Private Lease fiets heb?
Het is altijd vervelend als je schade oploopt aan je leasefiets, daarom willen we je tijdens dit proces zoveel mogelijk ontlasten.
Je schade kun je bij ons melden via het telefoonnummer +31 (0)20 592 9181. Na de schademelding meld je je bij onze reparateur. Hij zal de reparatienota naar de verzekeraar sturen.
Je moet eerst je schade gemeld hebben bij Justlease voordat je je fiets voor schadeherstel kan aanbieden.
Is je fiets gestolen? Ga dan met het originele politierapport, de 2 originele sleutels, waarvan minimaal 1 met gebruikerssporen, en het schadeformulier naar onze reparateur.

DIEFSTAL, VERZEKERING EN GARANTIE

Welke eisen zijn er om ervoor te zorgen dat mijn fiets is verzekerd?
Om in geval van diefstal aanspraak te kunnen maken op verzekering moet je fiets op slot staan waarbij de originele 2 sleutels aan ons getoond kunnen worden. Minimaal 1 sleutel moet sporen van gebruik hebben.
De fiets moet voorzien van een ART* (categorie 2 of hoger) goedgekeurd slot. **
ATB’s en racefietsen moeten met een ART-goedgekeurd kabelslot zijn vastgemaakt aan een onbeweeglijk voorwerp, zoals een vastgemonteerd fietsenrek, boom of ander vast voorwerp.

* Een goed slot is herkenbaar aan het ART-keurmerk. Bekijk voor het kopen van het juiste slot de complete lijst op www.stichtingart.nl.
Om de fiets te verzekeren is Categorie 2 van toepassing.
De meeste sloten worden standaard geleverd met 2 identieke sleutels. Het bijbehorende sleutelnummer staat in de meeste gevallen ingegraveerd op de sleutel. Ook komt het voor dat het sleutelnummer op een aangeringd label staat vermeld. Dit nummer is nodig als een sleutel moet worden bijbesteld. Als een sleutel moet worden bijbesteld kan je dit het beste via onze reparateur. Hij vraagt dan een sleutel aan bij de leverancier van het slot. Een reservesleutel is te herkennen aan het oorspronkelijke sleutelnummer waaraan een letter ‘c’ (copy) of een ‘d’ (duplicate) is toegevoegd.
** Fietsen zonder vastgemonteerd slot, zoals ATB’s en racefietsen, moeten het frame met een ART-goedgekeurd kabelslot vastmaken aan een nagelvast of met de grond verankerd voorwerp.

Let op:
Wij kunnen alleen de afwikkeling van schade regelen als je met de fiets voldoende voorzichtig bent geweest. Je zult je best moeten hebben gedaan om diefstal, verlies, vermissing of beschadiging te voorkomen. Dit is een lastig onderwerp, omdat het vaak afhangt van de specifieke situatie. Ons uitgangspunt is of je redelijkerwijs betere maatregelen had kunnen nemen om de schade te voorkomen. Voorbeelden van situaties waarin wij de schade niet betalen zijn:
- als de fiets onbeheerd en niet op slot staat;
- als de sleutels onbeheerd zijn achtergelaten in kleding, tas en garderobe;
- als bij sleutelverlies vervangende sleutels worden gemaakt en dit niet aan ons doorgeeft.

Hoe is mijn lease fiets verzekerd?
Je lease fiets is standaard WA- en Casco verzekerd. Dit is een All-risk verzekering. Mocht je fiets worden gestolen en niet worden teruggevonden betaal je een eigen risico van € 25,00

Wat moet ik doen als ik schade aan mijn Private Lease fiets heb?
Het is altijd vervelend als je schade oploopt aan je leasefiets, daarom willen we je tijdens dit proces zoveel mogelijk ontlasten.
Je schade kun je bij ons melden via het telefoonnummer +31 (0)20 592 9181. Na de schademelding meld je je bij onze reparateur. Hij zal de reparatienota naar de verzekeraar sturen.
Je moet eerst je schade gemeld hebben bij Justlease voordat je je fiets voor schadeherstel kan aanbieden.
Is je fiets gestolen? Ga dan met het originele politierapport, de 2 originele sleutels, waarvan minimaal 1 met gebruikerssporen, en het schadeformulier naar onze reparateur.

Tijdens een ongeval heb ik letsel opgelopen. Waar kan ik dit claimen?
Als je onverhoopt een ongeluk krijgt en je daar letsel aan overhoudt, kun je dit claimen bij je ziektekostenverzekering. Je verzekeringsmaatschappij regelt dan je schadevergoeding.

Heb ik garantie op mijn lease fiets?
Jazeker. Hoelang deze garantie duurt, is afhankelijk van jouw merk/model. De standaard fabrieksgarantie wordt gehanteerd.

Waar moet ik schade en diefstal melden?
Wij ontvangen je melding graag per mail via klantenservice@fietsonline.com. Tijdens onze openingstijden zijn wij voor vragen telefonisch bereikbaar via 0320-219483 of via onze chat.

OVERIG

De geleverde fiets komt niet overeen met de fiets op de afbeelding op de website
De afgebeelde fiets kan iets afwijken van de bestelde versie. Aan de betreffende afbeelding kunnen daarom ook geen rechten worden ontleend. Wij raden je aan om altijd te kijken naar de (tekstuele) inhoud om te zien welke functionaliteiten, opties en eventueel accessoires er op je fiets zullen zitten. Zo voorkom je achteraf verrassingen!

Waarom kan de praktijk actieradius van de fietsaccu afwijken van de genoemde cijfers op jullie website?
De cijfers die wij tonen zijn de cijfers welke zijn verstrekt door de leveranciers van de fietsen. Deze gegevens worden gepaald in een gecontroleerde omgeving. Je snelheid, de mate van ondersteuning, temperatuur, staat van de accu én de ondergrond is bepalend voor de daadwerkelijk prestaties.

Servicediensten van Fietsonline.com
Servicediensten van Fietsonline.com
web-monitoring-ok